VIDEO “Ced3ra Tervk” Apa Yg Terj4di Pada Ibu Aliff Syukri Bvat Ramai Terkeejut

Ibu kepada jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri, Bonda Rozita Ibrahim mengalami kece3deraan pada ligamen di buku lali akibat terlalu aktif seperti melakukan hiking dengan cara tidak betul.

Tambah Bonda Rozita, keced3eraan lama pada buku lali sewaktu remaja memberi kesan yang lebih buruk kepada kakinya.

“Kecede3raan buku lali masa muda bawa kesan buruk. Saya sangka aktif bersenam masa berusia akan jadikan saya sihat org4n dan horm0n, tapi saya lupa perlu menjaga ligemen dan ankle.

“Saya berselipar, hiking meloncat-loncat aktif di atas batu jeram sungai tu sangat merb4haya dan beri kesan buruk pada buku lali.

“Lepas ni Bonda kena cermat jaga kaki, tak boleh jalan laju,”katanya.

Bonda Rozita berkongsi perkara tersebut di akaun Instagram miliknya.

Menerusi entri tersebut dia memuat naik fotonya berada di hospital dan sedang menjalani rawatan.

Menceritakan kembali bagaimana pada mulanya dia menyedari kecederaan itu, Bonda Rozita beritahu buku lalinya membengk4k.

“Saya tak rasa sakit sedikit pun sebenarnya , tapi rasa ada benda tak kena sebab buku lali saya bengkak.

“Puas saya cari punca dan jumpa kawan-kawan dalam kalangan doktor.  Saya mulakan rawatan holistic dan cek darah. Saya risau biasanya bengkak kaki ni sakit buah pinggang atau kesan water retention, atau lebih estrogen.

“Namun saya tetap nak tahu apa sakit sebenar, kemudian saya ke hospital buat MRI (Magnetic Resonance Imaging). Keputusannya nampak kesan teruk ced3ra yang lama ada dua kali di dalam penyambung kaki ligament buku lali.

“Saya ingat masa umur 20 tahun saya termasuk dalam telaga buta dan pernah tersel1iuh teruk pada umur 28 tahun,” ceritanya lagi.

Bonda Rozita berkata apa yang berlaku menjadi iktibar pada dirinya supaya lebih berhati-hati.

“Apa yang jadi pada saya adalah iktibar pada semua orang terutama warga emas. Doktor kata hiking tak bagus kalau buat dengan postur badan yang tak betul dan jangan berselipar.

“Orang tua jangan aktif melompat-lompat kesan buruk ligamen dalam buku lali akan cedera,” katanya lagi.

Bonda Rozita kini mengusahakan penginapan Rumah Hutan Terapi Alam yang terletak di Batang Kali, Selangor.

 

View this post on Instagram

 

Kecederaan Anckle masa muda bawa kesan buruk & sy sangka aktif sebagai senam masa berusia akn jadikan sy sy sihat organ dn hormon ..sy lupa ligemen & ankle , berselipar , hiking meloncat2 aktif diatas batu jeram sungai tu sgt merbahaya dn kasi kesan buruk pd ankle , lepas ni bonda kena cermat jaga kaki 🤪🤪 xleh laju ..jalan cat walk atau semut walk . . “ sy tak rasa sakit sedikit pun sebenarnya , tp sy rasa ada benda tak kena sbb ankle sy bengkak” Alhamdullilah Sy sihat tiada sebarang penyakit, kerap buat medical check up ..tpi Sejak 3-4 bulan sy pelik kaki sy bengkak siang hari dn surut pd malamnya sampai esok paginya, start tengahari bengkak sampai petang..!!. . Puas sy cari punca dn jumpa kawan2 sy dikalangan doctor , sy mulakan rawatan holistic dn cek darah , sy risau biasanya bengkak kaki ni sakit buah pinggang atau kesan water retention, atau lebih estrogen Setelah keputusan darah dn lain 2 dibuat resultnya sy tetap sihat tp last Ankle sy tetap bengkak dn surut “ Sy buat RND pd badan sy – sy rest , tak aktif , duduk rumah xbyk gerak ..xminum air pada waktu malam …hasilnya kaki bengkak sy surut ..!! . . Namun Sy tetap nak tahu apa sakit sebenar, then sy ke Glineagle hospital • BUAT MRI • resultnya nampak Kesan teruk cedera yg dah lama – ada 2 kali – didalam penyambung kaki ligemen ankle ( Sy ingat masa umur sy 20 tahun termasuk dlm telaga buta & pernah terseliuh teruk umur 28 tahun , angkat kain Anckle , buku lali sy terlipat ketepi , bengkak membiru ) . Lepas cedera tu Sembuh dan tak pernah ada kesan apa sekian lama , Selepas ada rumah hutan sy makin aktif hiking, meloncat dijeram2 batu besar .Badan dn kesihatan sy sgt bagus semangat macam org muda Dgn berkasut selipar..Rupanya ia merbahaya utk kesihatan ligeman anckle . . Apa yg jadi pd sy adalah iktibar pd semua org terutama warga emas ..Doc kata Hiking xbagus klu buat dgn postur badan yg betul, jgn selipar , org tua jgn aktif melompat2 kesan buruk ackle dn ligen akn cedera..

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

 

View this post on Instagram

 

bukan ke2 belah..!! Klu buah pinggang akn bengkak ke2 belah kaki full bengkak tp sy buku lali saja yg bengkak . . Punca Penuaan, pernah cedera teruk masa muda , ahli sukan paling byk cedera macam ni ( lawak sbb doc kata konsider ahli sukan sbb sy sgt aktif lasak) Hentakan resistan sepanjang sy jalan laju , kerap hiking juga kecederaan ankle masa muda dulu kasi kesan sekarang ni..!! . . Tak sangka kesan jatuh di umur 20 tahun memberi kesan jangka masa panjang..selama ni mmg x rasa sakit pun , sbb bengkak sebelah buku lali saja , sbb tu sy cari mana lah yg tak kena pd badan sy , selepas jumpa Doctor ke5 baru dpt jawaban / MRI ( sudah 4 doc kata kesemuanya yg kata sy sihat) . Atas nasihat Ida menantu , “ Mak Doktor2 ni pakar mereka x sama , kita cari sampai Mak jumpa jawaban apa Mak nak , last sy jumpa dgn Datuk Sri Zul di Glineagle, selepas buat MRI baru jelas kelihatan bahawa buku lali sy cedera akibat kesan lama ..aktifnya sy selama ni menjadikan ankle sy bengkak jam 11.am & surut jam 5 petang sampai esok pagi , sebelah kaki je pulak tu ..Sy kena tau puncanya . . kalau dibiarkan lama2 tidak dirawat/ atau sy tidak berhati2 menjaga buku lali mungkin sy tidak blh berjalan lagi bila sy semakin tua.. . Sy mengambil stem cell utk menghidupkan kembali sel pada bahagian tulang buku lali ..lebih 20 suntikan masuk dlm tulang buku lali, dinasihatkan tidak boleh hiking dn jalan laju lagi.🤔😑🤫 . Kata doc lg bahaya pd diri sy sbb sy tidak seperti org lain yg merasakan kesakitan sampai xsedar ankle cedera , tulang ligemen haus sbb tu kaki sy ni perlu dirawat dn ianya adalah normal utk org2 yg berusia emas.. . Sy akan sembuh sepenuhnya dgn syarat xdibenarkan langsung aktif mcm org muda terutamanya hiking..(rumah hutan ini byk sgt bukit yg tinggi sy suka hiking ataupun meloncat2 di ats batu sungai yg besar..( sbb Ankle cedera ) Kecantikan batu2 sungai dn jeramnya menyebabkan sy sgt suka meloncat di ats batu..sepanjang 6 bulan kebelakangan ini..sy aktif mandi sungai, berlaku terseliuh lagi beberapa kali dn sembuh..agaknya inilah punca trigger sakit buku lali ini yg sy alami semsa berusia 20 tahun..

A post shared by ROZITA JRM OFFICIAL (@bondarozitaibrahim) on

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:Gempak

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "VIDEO “Ced3ra Tervk” Apa Yg Terj4di Pada Ibu Aliff Syukri Bvat Ramai Terkeejut"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*