Budak Nak Beli Beras 5Kg Tapi Tak Jadi, Cashier Terp4ksa Pulangkan Duit

RAMAI yang terkesan dengan p4ndem1k C0v1d-19, ada yang kehilangan pekerjaan, termasuk yang mengalami kesulitan dalam hidup.

Antara kita turut diuji dengan kesusahan tapi pada masa sama, sebenarnya ramai lagi yang lebih susah daripada kita.

Sama ada ketua keluarga, mereka yang bekerja, kesusahan itu dapat kita lihat juga dalam diri kanak-kanak mahupun pelajar sekolah.

Begitulah pengalaman yang disaksikan oleh seorang guru yang membuat perkongsian di laman sosial sehingga menjadi tular.

Guru berkenaan berkata, kisah tersebut dilaluinya ketika berkunjung ke sebuah kedai runcit.

“Masa saya nak bayar barang kat kedai runcit, depan saya ada sorang budak tengah nak bayar barang. Budak tu nak beli beras 5 kilogram.

“Tapi itulah masa nak bayar, budak tu tak cukup duit pula. Last-last budak tu tak jadi beli sebab tak cukup duit,” tulisnya menerusi halaman Facebook Muhammad Yusof.

Ketika p4ndem1k C0v1d-19, ramai yang mengalami kesusahan untuk mencari sesuap nasi.

Sayu hati melihat juruwang terpaksa memulangkan semula sejumlah wang yang diberikan oleh kanak-kanak itu.

Malah, Muhammad Yusof menyaksikan sendiri budak tersebut mengira wang yang dikembalikan kepadanya.

“Masa cashier nak pulang duit budak tu saya perasan dia bayar guna duit seringgit-seringgit dan duit syiling,” tambahnya.

Time-time sekarang ni, bersyukurlah kalau kita masih boleh makan kat restoran sedap-sedap, sebab ada orang yang nak makan nasi pun bercatu sekarang ni

MUHAMMAD YUSOF

Tidak mahu terus melihat kanak-kanak itu mengira duit kecilnya, guru tersebut lantas bersuara di kaunter.

“Saya terus kata kat cashier, tak apa saya bayarkan beras budak tu.

“Lepas tu saya hulur RM10 kat budak tu, saya kata buat duit dia pergi sekolah. Budak tu ucap terima kasih bang. Lepas tu dia hilang,” katanya.

Perkongsian Muhammad Yusof di Facebook.

Sehubungan itu, Muhammad Yusof memberitahu, mereka yang masih menikmati kesenangan hidup ketika pandemik Covid-19 seharusnya bersyukur dengan kurniaan daripadaNya.

Time-time sekarang ni, bersyukurlah kalau kita masih boleh makan kat restoran sedap-sedap, sebab ada orang yang nak makan nasi pun bercatu sekarang ni.

“Sejak dua, tiga bulan kebelakangan ni, macam-macam situasi yang menginsafkan berlaku depan mata saya. Sesungguhnya, ‘susah is real‘ itu realiti,” katanya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:via Mstar

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Budak Nak Beli Beras 5Kg Tapi Tak Jadi, Cashier Terp4ksa Pulangkan Duit"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*