“Macam Masjid Tu Dia Punya..” Netlzen Ger4m Bila D0ktor Berl4gak Terlajak Pandai Cuba Sekolahkan Ustaz Kazim

LUMUT – Golongan ulama dan agamawan perlu duduk semeja bagi bersama-sama mencari penyelesaian serta penawar kor0navlrus (C0vld-19) mengikut panduan al-Quran dan hadis nabi.

 

Pendakwah terkemuka, Datuk Mohd Kazim Elias berkata, melihat kepada keadaan C0vld-19 yang masih belum reda. Malah terus meningkat, umat Islam tidak boleh terus bergantvng kepada usaha sedia ada.

 

Menurutnya, wbak yang melnda dunia itu bukan sahaja mewujudkan kebiasaan baharu di dalam masyarakat. Malah turut menuntut pengubahsuaian dalam agama yang bertntangan dengan ajaran Nabi Muhammad SAW.

 

“Golongan agamawan berautoriti seperti mufti dan sebagainya perlu berbincang semula tentang perkara ini.

 

Kaji balik bersama pkar-pkar Islam yang lain dalam pelbagai bidang untuk mencari jalan penyelesaian.

 

“Kita tidak boleh selama-lamanya begini dan hanya mengikut prosedur 0perasi standard (S0P) mereka.

 

Saya s4rankan agar kita kembali kepada al-Quran dan hadis nabi dalam mencari penyelesaian terbaik,” katanya.

 

Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian ketika ditemui selepas mengadakan ceramah sempena Sambutan Maulidur Rasul anjuran Rumah Ngaji Teluk Muroh, di Pusat Komuniti Teluk Muroh di sini hari ini.

 

Mohd Kazim menyampaikan ceramah sempena Sambutan Maulidur Rasul anjuran Rumah Ngaji Teluk Muroh di Pusat Komuniti Teluk Muroh hari ini.

 

Menurutnya, masyarakat Islam melihat kehadiran C0vld-19 menjurus kepada satu bentuk pengubahsuaian dalam bentuk agama sebagai contoh penj4rakkan dalam solat sedangkan Islam mementingkan saf dirapatkan.

 

Dalam pada itu, Mohd Kazim turut mencadangkan agar kaedah perubatan Islam seperti disyorkan oleh Nabi Muhammad SAW digunapakai dalam membendvng serta mencari penawar untuk vlrus tersebut.

“Kita gunakan ubatan sunnah sebab hari ini sampai sekarang mereka katakan tidak ada ubat atau vaksln sedangkan nabi kata madu itu adalah penyembvh, habbatus sauda adalah penyembuh.

Jadi kenapa tidak menggunakan perawatan Nabi Muhammad SAW tersebut untuk menyembuhkan.

“Kenapa kita sendiri tidak yakin dengan ajran nabi, ajaran al-Quran sedangkan kitalah sepatutnya menjadi duta kepada nabi kita, duta al-Quran kita,” katanya.

Beliau berkata, pkar-pkar dalam kalangan umat Islam perlu ke hadapan menggunakan kaedah dan saranan al-Quran serta hadis dalam mengawal vlrus ini.

Sementara itu, Mohd Kazim turut mencadangkan agar bacaan zikir tertentu dan ayat-ayat al-Quran yang boleh menjadi penyembvh serta penenang diperdengarkan kepada seluruh masyarakat.

Katanya, pelbagai saluran boleh digunakan sama ada menerusi media elektr0nik dan media soslal untuk memperluaskan bacaan tersebut.

“Mungkin perkara itu boleh dijadikan sebagai salah satu usaha untuk mengawal penul4ran C0vld-19 dan memberi ketenangan kepada masyarakat,” katanya.

Kerana pendapat Ustaz Kazim yang di anggap janggal dan berbeza itu, seorang d0ktor telah tampil membldas sranan beliau

Ustaz Kazim telah tampil memuat naik status menjelaskan apa yang di maksudkan sebelum ini

Salam Asar.. sy hormat profesion d0ktor dan kesihatan.. salahkah sy hanya bercakap utk menggunakan kaedah yg berlandaskan Al Quran dan Sunnah?

Sy akui sy bukan d0ktor dan sy tak layak bercakap mengenai perubatan..hanya d0ktor shj yg layak..

Nak tau pasal saklt jantvng sy mai la kita zoom meeting, kita cerita panjang2 pasai jantvng sy…

Sy x pernah pertlkai S0P, solat dimasjid pun sy ikut S0P, disekolah sy kami ikut S0P.

Tapi salahkah sy bertanya? Kenapa seolah2 ada kelopangan dlm pematuhan..

Ada tya, Ustaz hanya cakap ikut quran ikut hadis.. mana dia nya, mana dia penyelesaiannya quran dan hadisnya?

Amboi.. mai la jumpa sy kita bncg pulak panjang lebar. Jumpa pun xnak asyik komplen je.

Sy x kvtuk d0ktor tp bahasa d0ktor tidak melambangkan anda sbg d0ktor.Sains dan teknologi bukan segala2nya doc…

Apapun semoga kedua-duanya boleh bersabar, dan ambil jalan penyelesaian. Nywa pun kita pinjam. Tak perlu nak bertengk4r macam ni.

Terima kasih Dato’ Ustaz Mohd Kazim Elias kerana menaikkan status di facebook beliau bagi menegvr saya.

Saya terima tegcran Ustaz jika ia kelihatan ksar pada pembacaan Ustaz.

Inilah fungsi orang beragama, untuk menegvr insan ksar dan kurang ajar seperti saya kembali mendekati agama.

Tapi, rasanya tak adil dan z4lim sungguh buat saya jika Ustaz tidak siarkan keseluruhan initp4ti perb4hasan kita di dalam k0men pada satu hantaran di Facebook Ustaz.

Sila baca perb4hasan itu sepenuhnya untuk melihat kenapa saya mengeluarkan komen tersebut.

Perbahasan ini timbul apabila saya mengkrltik seorang komentar bernama Norli Abd Kadir di hantaran Facebook Ustaz yang meletakkan komen berunsur fltnah.

Dan meminta agar pembaca tidak mudah tertlpu dengan anaslr yang tidak membenarkan solat dan mahu menjatvhkan Islam secara halus. (Rujuk screensh0t yang saya sertakan).

Salahkah jika saya menegvr perbuatan sebegini?

Ustaz selaku Tuan Rumah sepatutnya menegur perbuatan sebegini dan menasihatkan pengikut agar mengikut saranan majlis Fatwa Kebangsaan.

Malah Ustaz juga mentafsir kata-kata saya seolah-olah saya mengakui diri lebih besar dari Tuhan. Jika itu pemahaman beliau, saya tidak boleh berkata apa-apa.

Sebelum ini, saya juga ada menulis satu artikel khusus buat Ustaz Kazim berkenaan ilmu sains perubatan di dalam Quran.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:TTK

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Macam Masjid Tu Dia Punya..” Netlzen Ger4m Bila D0ktor Berl4gak Terlajak Pandai Cuba Sekolahkan Ustaz Kazim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*