“Bvkan Seorang Gadls Je Ke” PDRM Dedah Tentang K3s Terkini Pendakwah Muda Bvat Ramai Terkejvt

KUALA LUMPUR – Polis menggesa jika ada wanita yang mendkwa menjadi mngsa r0gol seorang penceramah bebas yang juga bekas peserta prpgram realiti keagamaan untuk tampil membuat lap0ran bagi tlndakan lanjut.

Ketua Penolong Pengarah Bahagian Slasatan Sksual, Wanita dan Kanak-kanak (D11) Bukit Aman, Asisten Komisioner Siti Kamsiah Hassan berkata, slasatan menyeluruh akan dijalankan termasuk mengesan mereka yang membuat p0sting di laman media sosial seperti Instagram atau medium lain untuk diambil keterangan susulan tular dkwaan terdapat individu yang dikatakan menjadi mngsa.

“Kita meminta mngsa atau saksl yang membuat pendedahan tampil buat lap0ran polis untuk membantu slasatan.

“Perdebatan dan komen-komen di media sosial semata-mata tanpa tlndakan lanjut untuk tampil menyalurkan maklumat kepada pihak polis tidak banyak membantu slasatan. Kepada mereka yang mendakwa menjadi mangsa, sila tampil membuat lap0ran segera,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian hari ini.

Menurutnya, buat masa ini hanya terdapat satu lap0ran polis diterima dan slasatan masih di peringkat awal.

Semalam, penceramah bebas berusia 25 tahun itu diremann selama lima hari sehingga Selasa depan untuk siasatan di bawah Sksyen 376 Kanvn Kesksaan.

Terdahulu, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib berkata, penahanan penceramah bebas itu dibuat susulan lap0ran polis yang dibuat mngsa berusia lingkungan 20-an, Rabu lalu.

Berdasarkan keterangan mngsa, pada 11 September tahun lalu, dia telah keluar dengan suspek yang baharu dikenali di laman sosial Instagram menaiki kereta svspek jenis BMW untuk berbincang mengenai masalah kemurvngannya.

Svspek didkwa membawa mngsa makan di kedai makan di Shah Alam sebelum dibawa ke rumahnya di Seksyen 7, Shah Alam dengan alasan untuk memberikan penerangan berkenaan penyaklt tersebut.

Bagaimanapun, semasa di rumah itu, mangsa dikatakan telah dir0gol.

Sebelum ini, tular apabila seorang pemilik akaun Twitter mendkwa pendakwah terbabit mer0gol seorang gadis. Pemilik akaun berkenaan mendakwa rakannya mengalami travma akibat menjadi mngsa r0gol.

Reaksi Orang Ramai

“Kalau baca tweet yg lps mmg ramai yg mengaku da kena kacauu dgn dai ni, cumanya nk kata betul atau tak kenyataan depa tu x mau la ckp kan, sbb Kita xtau ctr sebenar dr dua2 belah pihak, bole jd depaa buat ctr jaa, bole jd jugak ctr depaa tu betul tp ditpkok tambah, bole jd jugak ctr tu 100% btul, so biar jela polis n saksl or mgsa bg keterangan dulu, xyhla Kita seb0k nk ckp lebih mcm tau smua dr a-z, isuu ni bukan isuu biasa, ni luar biasa.

“Jangan salahhkan sebelah pehak saja.kalau x sama x jadi.so Kita tunggu je kebenarannya nanti.

“Ramai nye j tempah d0sa jadi haklm terutama wanita sikaki bawang. Kess dalam slsatan. Kalau bersalah nak membawang lantak lah. Kess setahun lepas. Tgok dulu mcamana slasatan polis kalau nak membawang pon. Patut harga bawang naik. Si0t betul.

“Jangan M4ndi, Mngsa R0gol Perlu Terus Ke Balai Polis” Bakal Peguam Ini Jelaskan Seb4b Kenapa

Kes remaja diperk0sa, dic4bul dan dir0gol oleh kekasih ataupun orang yang dekat dengannya semakin lama semakin diperkatakan secara terbuka. Baru-baru ini, ramai pengguna laman sosial seperti Twitter yang mulai ber4ni untuk mendedahkan kisah mereka dan kisah orang lain yang pernah menjadi angsa r0gol untuk bacaan khalayak.

Lantas penulis tertanya kepada diri sendiri, apakah tindakan memuat naik tangkap layar (screenshot) perbualan di antara mngsa dan pelaku itu wajar sedangkan mereka tidakpun melap0rkan kej4dian ke pihak polis untuk si4satan?

Penulis mendapatkan respon naib juara program realiti Ratu Hijabista 2020 iaitu Qistina Sofia Binti Abdul Aziz atau Tina Aziz yang juga merupakan pelajar ijazah sarjana muda Undang-Undang dari UiTM Shah Alam; mengenai isu ini.

“Adalah lebih baik sekiranya mngsa terus melaporkan kes tersebut ke pihak berku4sa. Dengan hanya memuat naik perbualan mesej di antara dua pihak di media sosial tidak akan membawa apa-apa kebaikan. Malah, tertu-duh juga boleh membuka kes sias4tan atas nama def4mation terhadap mereka yang memuat naik tanpa bukti yang lebih sahih sama ada kes r0gol itu benar-benar berlaku.

Sumber Foto: Instagram @tinaziz.

“Kes rog0l ini sebenarnya adalah kes yang agak tri-cky. Bukan semua pihak memahami apa yang boleh dianggap sebagai r0gol.

“Ia boleh diklasifikasikan sebagai r0gol jika ada tindakan memasukkan anggota su-lit lelaki ke dalam tubuh wanita. Sekiranya seorang perempuan menjadi mngsa ca4bul dan r4mas tanpa sebarang pene-trasi berlaku, itu tidak boleh dianggap sebagai r0gol.

“Seperkara lagi, r0gol ini banyak kaitannya dengan persetujuan (consent) dan serahan (submission). Perempuan yang memberikan persetujuan dianggap telah meny3rahkan diri. Tetapi perempuan yang telah meny3rah diri tidak semestinya telah memberi persetujuan.

“Seorang perempuan boleh menyerahkan dirinya untuk terlibat dalam hu-bungan sulit, namun TANPA persetujuan dari perempuan bagi penetrasi, seorang lelaki boleh didakwa atas tu-duhan rog0l,” jelas Tina yang telahpun menamatkan chambering.

Jangan M4lu Buat Laporan

Beberapa hari lalu, Tina telah tertarik dengan satu tweet yang dimuat naik oleh seniornya, @tattyhassan yang kini bergelar peguam.

Menurut tweet tersebut, dia meminta agar mngsa rog0l untuk tidak mandi atau memb3rsihkan sebarang k3san pada badan mereka. Sebaliknya, si dia perlu terus ke balai polis berhampiran untuk membuat lap0ran. Hhm, kenapa agaknya?

Jelas Tina, “Walaupun seseorang itu t4kut atau m4alu untuk membuat lap0ran, seharusnya mngsa terus ke balai polis kerana bukti kej4dian masih ada pada badannya. Itu adalah bukti terbaik untuk mensabitkan seseorang pel4ku. Dan sekiranya tiada ejaku-lasi berlaku dari pihak lelaki sekalipun, kita masih boleh mendapat bahan b-ukti dari sel m4ti, p3luh dan air m4zi pelaku.

“Tindakan terus membuat lap0ran dalam tempoh 24 jam ini akan membantu mngsa sebenarnya untuk mendakwa pelaku. Apa yang berlaku setelah laporan dibuat adalah, mngsa akan diiringi ke hospital bagi melakukan pem3riksaan. Setelah keputusan ujian DNA diambil, dakwaan di bawah kanun kes3ksaan 375 akan lebih kuat berpihak kepada mngsa. Jika disabitkan bers4lah, pelaku boleh dihuk-um p3njara sehingga 20 tahun dan dikenakan s3batan,” tambahnya lagi.

Penulis sempat bertanya kepada Tina sebelum mengakhiri perbualan. Bagaimana jika mngsa hanya membuat laporan 2 ke 3 hari selepas kej4dian berlaku? Adakah laporannya itu tidak ‘valid’?

Menurutnya, lap0ran apa-apa kes masih diambil dan kertas sias4tan tetap dibuka. Cuma bukti kej4dian yang boleh mngsa harapkan hanyalah pada rakaman CCTV serta sias4tan hubungan di antara pel4ku dan m4ngsa – sebagai contoh. Bukti kukuh yang ada pada tubuh m4ngsa tidak lagi boleh mereka terima.

“Sebagai perempuan, saya juga risau apabila melihat statistik purata 5 kes r0gol yang dilaporkan berlaku di Malaysia pada setiap hari. Sekiranya ia berlaku kepada seseorang yang kamu kenali, dengarlah rintih3n m3ngsa dan ajak dia untuk membuat lap0ran. Jadilah seorang yang memahami situasi m4ngsa dan usah menghu-kuminya,” kata Tina.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:SinarHarian

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "“Bvkan Seorang Gadls Je Ke” PDRM Dedah Tentang K3s Terkini Pendakwah Muda Bvat Ramai Terkejvt"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*