Bantu Pencarian Mngsa L3mas, Ini Yang Ebit Lew Nampak Ibu Ayah Mgsa Bvat Di Tepi Sungai

Sebelum ini, Kosmo, melaporkan seorang pemuda dipercayai terj4tuh ke dalam Sungai Pahang di Kampung Kuala Kujan, Temerloh. Namun, sehingga ke hari ini, pemuda tersebut masih belum berjaya ditemui walaupun usaha penc4rian giat dijalankan.

Prihatin dengan apa yang terjadi, pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew, semalam bertolak ke Pahang bagi menyertai misi penc4rian lelaki tersebut.

7 hari masih belum dit3mui

Sayu sebak 7 hari pihak berkuasa dan keluarga operasi menc4ri dan menyel4mat mngsa yang dipercayai lem4s. Saudara Loqman Hamka yang hil4ng di sungai Pahang. Bila keluarga dan pasukan minta doa dan kata sem4ngat. Saya terus ke Temerloh petang ini. Beri kata semangat dan doa serta sumbangan buat keluarga.

‘Ibu Ayah Tak Berhenti Mengaji Tepi Sungai’

Say-u jer suasana disitu. Pihak berkuasa dan sukalewan kampung berterusan menc4ri tanpa henti. Ibu ayah Loqman tak berhenti mengaji tepi titian dan sambil memanggil nama anaknya. Allahukabar. Pasti ujian ini kerana Allah sayang. Lokman dulu belajar Hafiz Al-Quran. Terkenal dengan sifat suka belanja orang. Suka tolong orang. Semoga Allah ketemukan.

Menerusi perkongsian Ebit di Facebook, beliau menceritakan misi pencarian lelaki itu telah memasuki hari yang ketujuh. Namun sehingga kini, Loqman Hamka (mngsa l3mas) masih belum berjaya diju-mpai. Jelasnya lagi, beliau bergegas menuju ke Pahang, apabila keluarga mngsa meminta doa dan kata-kata semangat daripadanya.

Pada hujung posting tersebut, Ebit menceritakan Loqman merupakan seorang Hafiz, Al-Quran dan seorang anak yang sangat baik buat keluarganya.

Semoga Allah beri kekuatan dan ketabahan buat keluarga.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ebit Lew (@ebitlew)


Keluar tengok rawai ikan

Terdahulu, menerusi laporan Kosmo, mangsa ketika itu hendak melihat rawai ikan di sangkar ikan patin milik keluarganya di tempat kejadian. Jelas abang mngsa, Syahir Hamka, perkara tersebut telah menjadi rutin adiknya setiap hari.

Adik keluar melihat rawai ikan pada jam 9.30 pagi dan setengah jam kemudian ada orang beritahu terdapat bot h4nyut tetapi adik tidak ditemui. Kami sekeluarga berharap adik segera ditemui dalam apa jua keadaan dan saya juga turut serta mencari adik dalam operasi.

Politik bukan bidang saya, tak pandai & mengerti soal politik..” – Ebit Lew

Nama pendakwah popular, Ebit Lew pastinya tidak asing lagi dalam kalangan rakyat Malaysia dimana sentiasa tampil membantu insan yang tidak berkemampuan sepanjang pande-mik C0vid-19 di negara ini.

Disebabkan perkara itu, terdapat segelintir pengguna media sosial mewujudkan tanda pagar #EbitLewForPM atas usaha murninya yang tidak jemu menghulurkan bantuan.

Tidak minat politik

Memetik laporan sumber Kosmo! Online, bagaimanapun pendakwah berusia 35 tahun itu tidak berminat untuk menceburi dalam bidang politik.

Menurut Ebit, beliau menyatakan bahawa politik bukanlah bidang yang sesuai untuk dirinya kerana tidak memahami selok-belok mengenai bidang tersebut.

“Sekarang, saya lebih berminat dengan kerja-kerja dakwah dan kebajikan. Insya-Allah saya akan terus begini dan niat saya sampai bila-bila pun begini,” katanya.

Berdoa agar dimurahkan rezeki

Selain itu, beliau turut memohon agar sentiasa dimurahkan rezeki agar sentiasa dapat membantu orang ramai sehingga tiada siapa yang akan tercicir.

Walaupun kadang-kala terlepas pandang sehingga menerima kecaman, Ebit tidak berkecil hati sebaliknya terus berusaha untuk turun padang yang sering dinantikan oleh masyarakat.

“Saya sedar ramai terdesak dan sangat memerlukan ketika pandemik ini. Mereka kecewa dan tak tahu apa nak buat. Sama-sama kita bantu semampu boleh,” ujarnya.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:Kosmo & Ebit Lew

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "Bantu Pencarian Mngsa L3mas, Ini Yang Ebit Lew Nampak Ibu Ayah Mgsa Bvat Di Tepi Sungai"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*