‘Kena Unfriend Hari Ni’ Ptus Kawan Sebab Tak Bagi Pinjam Duit RM1,000, Ungklt Makan Kat Restoran Mewah

Hanya kerana tidak dapat meminjamkan wang, lelaki di-unfriend di laman soslal. Sedangkan, rakannya itu tidak tahu bertapa pen4tnya dia melakukan pelbagai pekerjaan untuk menyara kehidupan keluarganya.

Di mata rakannya itu, hanya melihat gaya hidup lelaki ini berdasarkan gambar-gambar yang dikongsikan di media soslal. Membuatkan dia menyangka rakannya mempunyai wang yang banyak untuk dipinjam.

KENA unfriend hari ni, pasal kawan nak pinjam duit RM1,000. Aku cakap tak ada, duit ada cukup-cukup je untuk survive bulanan. 

Dia kata nampak aku makan dengan isteri kat Madam Kwan, takkan tak ada duit? (Masa sambut anniversary hari tu). Dia nampak yang sedap je, macam mana ssahnya nak dapatkan yang sedap itu dia tak tahu. 

Aku buat macam-macam kerja semata-mata nak sustain expenses dan commitment supaya tak terjermus ke lembah bad debts macam 10 tahun dulu. Buat bisnes sekarang dah tak macam dulu. Orang kurang sangat-sangat nak membeli. 

Kalau kalau dah tak boleh mengharapkan bisnes, kita kena kerjalah. Aku mahir jalan-jalan Kuala Lumpur – Selangor. So daftar banyak delivery app. Tawarkan diri kat restoran-restoran untuk servis direct tanpa guna app dengan waranti yang kalau hujan lebrt pun aku akan tetap hantarkan. 

Hujung minggu pagi-pagi kalau free dan sihat, ambil upah tiga jam masukkan cili boh dalam plastik guna gayung kat pasar borong. Mata pedlh, tangan pnas usah ceritalah. 

Kalau siap pack awal, kena t0lak troli hantar barang ke kereta customers. Dapatlah RM60. Kadang-kadang customers bagi tips RM1-RM5, dapatlah lebih. 

Belum kira kos maintenance, repair motosikal r0sak lagi. Maklumlah heavy duty and long distance bawa hari-hari kat laluan jalan r0sak, tak ada kualiti tvrapan kat Malaysia ni. 

Itu belum kira maintenance BM, insurance mati lagi tiga bulan nak kena kumpul duit. Siapa suruh gtal beli? Aku beli bulan Februari, mana aku nak tau bulan Mac satu dunia akan closed border kena C0vld-19 dan affect economy. 

But in the end, I’ll fight my own battles, suffer and bleed from them, for the sake of my own family. Hope you do the same for yours, instead of blaming others if they can’t help you in this toughest times. 

Adakalanya kita tidak boleh terlalu berharap dengan bantuan dari rakan, adakalanya mereka juga mempunyai mslah sendiri. Walaupun mereka tidak dapat membantu, usahlah merajuk sehingga ptus kawan.

Sebaik-baiknya, usaha lebih lagi untuk menyelesaikan mslah yang dihadapi, belajarlah untuk berdikari.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:Aizuddin Ismail

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

Be the first to comment on "‘Kena Unfriend Hari Ni’ Ptus Kawan Sebab Tak Bagi Pinjam Duit RM1,000, Ungklt Makan Kat Restoran Mewah"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*