Tak Percaya Jen4zah COVID 19 Telah Dis0latkan, Penduduk Terg4mak Hal4ng Ambulans Dan Gvnting Kain K4fan

Jika di Malaysia, kalau seseorang itu meninggal akibat COVID 19, jangankan kata orang kampung, family dia pun tak boleh nak dekat dengan jenazah. Hanya mampu tengok jenazah ditanam daripada jauh sahaja.

Tapi lain pula ceritanya di Indonesia, menurut Tribunnews, sekumpulan penduduk telah menghalang kereta ambulans yang sedang membawa peti mayat jenazah COVID 19 gara-gara mereka tidak percaya mayat tersebut telah disolatkan. 

Sumber: Gambar hiasan

Yang paling buat admin terkejut, penduduk-penduduk ni kiranya ‘berani mati’ lah juga apabila mereka telah mencungkil peti mayat tersebut dan menggunting kain kafan demi untuk periksa sama ada betul atau tidak mayat terbabit telah disolatkan.

Petugas kesihatan sudah tunjuk video mayat disolatkan 

Demi untuk meyakinkan penduduk, petugas kesihatan yang membawa mayat itu telah menunjukkan video mereka melakukan solat jenazah ke atas mayat tersebut. Malah mereka juga siap tunjuk surat hasil swab COVID 19 terhadap jenazah berkenaan.

Tapi nampaknya apa saja yang dilakukan petugas kesihatan masih tak dapat buat penduduk di situ percaya. Adoi payah macam ni. 

Menurut laporan, tiga individu yang cuba merampas mayat tersebut telah ditahan pihak polis atas perbuatan mereka. Mereka juga katanya telah melanggar undang-undang kuarantin yang ditetapkan kerajaan Indonesia.

Sumber: Surya

Berdasarkan siasatan, ketiga-tiga orang yang membuat kacau itu merupakan ahli keluarga arwah dan pencungkil serta gunting telah dirampas daripada mereka.

Mereka juga katanya telah menghasut dan membuat provokasi terhadap penduduk setempat untuk menghalang ambulans dan mengambil jenazah secara paksa saat kenderaan tersebut tiba di rumah mayat.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:Lobak Merah

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.