“Kakak rindv sangat ayah”Setelah Setahvn Terplsah,Ini Yang Terj4di

Sedar tak sedar, sudah hampir setahun negara kita serta serata dunia dil4nda pandemik w4bak C0VID-19. Ia boleh dikatakan memberi kesan terhadap kehidupan manusia, sehingga ramai yang kehil4ngan ahli keluarga disebabkan vlrus tersebut. Bagaimanapun, tidak kurang juga mereka yang terpisah daripada keluarga atas sebab tuntvtan kerja.

Melalui satu perkongsian video di Instagram milik Syazwana Jamal, memaparkan detik pertemuan anak-anaknya dengan bapa mereka yang sudah lama terplsah sejak bulan Mac 2020. Menurut Syazwana, suaminya yang dikenali dengan nama Akram bekerja di Qatar dan sebelum adanya pandemik, dia akan pulang ke rumah setiap bulan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MeleTOP (@meletop)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syazwana Jamal (@syazwana.sj_)

Bagaimanapun, disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dikuatkvasakan pada Mac tahun lepas, Akram yang berada di Qatar tidak dapat pulang ke Malaysia sehinggalah pada bulan Februari tahun ini.

“Asyik ulang-ulang kene bagitau anak-anak yang ayah tak boleh balik sebab ada vlrus. Bahaya. Anak-anak sekecil 4 dan 5 tahun terpaksa kene faham,” tulis Syazwana dalam perkongsiannya di Instagram.

Dengan penlngkatan kes C0VID-19 di Malaysia baru-baru ini, Syazwana sekali lagi akur dan tidak berharap untuk suaminya itu pulang ke Malaysia. Bagaimanapun, Akram dalam diam membuat permohonan cuti untuk pulang ke Malaysia. Dalam video yang dikongsikan itu, hampir sepanjang masa anak-anaknya men4ngis meminta ayahnya pulang. Maka dengan kepulangan Akram, terukirlah senyuman kebahagiaan dan tangisan kegembiraan di wajah mereka.

Lepas video dah viral tetiba malu pulak tengok video muka sendiri 🤣 Buat lah video baru kot korang nak tengok balik nak nangis balik korang tengok yang ni eh. Jangan tengok muka sis lama2. Sis malu hahahhahahaha.

Yang ni takde cakap2 full video dengan lagu.

Akhirnya, selepas setahun anak2 menunggu kepulangan ayah dorang. Rasa macam mimpi. Start before PKP awal Mac 2020 ayah dorang balik Qatar, sampai lah sekarang February 2021 baru jumpa semula.

Bayangkan before ni tiap2 bulan balik tup2 sebab covid tak dapat balik. Asyik ulang2 kene bagitau anak2 ayah tak boleh balik sebab ada virus. Bahaya. Anak2 sekecil 4&5 tahun terpaksa kene faham 🥲

Plan asal tahun lepas memang Akram nak balik awal bulan 2 sebab covid macam nak reda dah. Tup2 covid naik balik dekat Malaysia. PKP pulak. Jadi aku tak mengharap.

Rupa-rupanya diam2 Akram apply cuti dan manager dia approved!

Dua hari before fly baru Akram bagitau aku. Masa tu aku tengah keje. Menggigil terus nangis. Aku blur2 tanya dia maknanya apa ni? Dapat cuti ke? Boleh balik ke? Dia cakap mula2 nak suprisekan sampai balik Malaysia tapi kawan dia nasihatkan bagitau wife and mak dia supaya kami boleh doakan yang terbaik untuk dia balik. Lagi2 masa nak buat swab test kat sana. Tu penentu segalanya. Kalau lah tetibe positif memang punah semuanya.

Alhamdulillah sehari sebelum balik dia buat test dan negatif. Jadi sampai Klia dapat kuarantin 7 hari je kat Subang.

Akram tak balik for good. Cuma cuti sebulan. Tolak kuarantin seminggu Malaysia, seminggu Qatar masa balik sana nanti tinggal lah 2 minggu untuk kami. Tu pon cuti dia dah tinggal 10 hari. Lepas ni tak tau lah macam mana nak balik lagi 😆

Tapi kemudian punya cerita nanti lah. Yang penting anak2 happy sangat2 sebab ayah dah janji bila masuk tadika baru ayah nak balik 🥲

Alhamdulillah terima kasih semua yg mendoakan kami sekeluarga. Tanpa doa keluarga dan kawan2 mungkin aku pon tak kuat. Bukan senang aku hidup sendiri kat Sepang bertiga dengan anak2 tanpa Akram dan family. Family jauh kat Johor. Semua benda aku terpaksa hadap sorang. Since January 2017. 4 tahun dah 🙂

Apa aku boleh cakap, Allah selalu ada dan tolong aku. Doa suami, keluarga & k

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Syazwana Jamal (@syazwana.sj_)

Rata-rata warganet yang menonton video pertemuan semula keluarga itu mengalirkan air mata sambil menahan rasa seb4k. Walaupun tidak berada di tempat mereka, ramai yang tetap berasa terharu dan sedih dengan pertemuan semula keluarga tersebut yang terpisah hampir setahun.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:instagram Syazwana jamal

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.