Cem4r Kemuliaan Bulan Ramadan, Ustazah Asma Harun Tegvr Iklan Raya Promosi ‘Jvdi’ Tidak Sens!tif

Viral sebuah video iklan raya yang did4kwa mempromosikan aktiviti perjvdian dengan berlatar belakangkan lagu Hari Raya Aidilfitri telah und4ng am4rah ramai pihak. Tidak lama kemudian, video tersebut telah diturunkan dari laman YouTube dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) bakal ambil tind4kan terhadap pihak terbabit.

Penceramah bebas iaitu Ustazah Asma Harun melalui laman Facebook turut melu4hkan rasa kecew4 dan terkil4n kerana video berkenaan telah mencem4r kemuliaan bulan suci ini.

Berdasarkan bait lirik lagu yang dipersembahkan melalui video berkenaan secara jelasnya bagi mempromosikan aktiviti perjvdian dan menggunakan konsep Hari Raya bagi ‘mem4ncing’ ramai orang terutamanya penganut agama Islam.

Lvluh hati ini apabila tul4r di media sosial tentang sebuah syarikat perjvdian yang telah mengeluarkan sebuah iklan hari raya bertujuan mempromosikan aktiviti perjvdian mereka kepada masyarakat. lsu ini telah tersebar di banyak platform media sosial. Bait-bait lirik yang digunakan di dalam lagu iklan tersebut secara terang-terangan mengajak orang ramai untuk menyertai platform perjvdian mereka.

”Tapi mengapa kau mur4m sahaja, duduk termenung seorang diri, nak balik kampung duit tak ada, tapi ada cara untuk mencari, GDB3t333 ada.”

“Apa ditunggu marilah cuba, untung n4sibmu engkau berjaya, cuci semua kemudian beraya. GDB3t333 banyaklah wang boleh dimenangi, mari ke GDB3t333 menang banyak raya pasti happy.”

Selain itu, ustazah Asma Harun menyifatkan kandungan video berkenaan turut menyentvh sens!tiviti umat Islam. Ditambah pula dengan pelakon-pelakon yang terlibat dalam video berkenaan termasuk wanita yang bertudung dalam mempromosikan aktiviti h4ram itu.

Awalnya, mereka telah memuat naik iklan tersebut di Youtube, namvn sudah dip4dam semula kerana mel4nggar garis panduan komuniti masyarakat. Secara jelas, iklan ini menggunakan konsep latar belakang lagu hari raya Aidilfitri sebagai tarikan kepada orang Melayu Islam. Mereka ingin meraih keuntungan yang lebih berganda apabila lebih ramai yang akan menggunakan perkhidmatan mereka menjelang musim hari raya nanti.

Sahabat, dalam kita sedang meraih pahala dan menikmat! bulan Ramadan yang baru sahaja tiba, !su yang muncul ini telah pun mencem4r kemuliaan dan nilai sucinya. Bahkan, ia seolah-olah seng4ja ingin menyentvh sens!tiviti umat Islam. Mereka dengan ber4ni dan terbuka menggunakan orang Melayu Islam sebagai pelakon di dalam iklan tersebut. M4lahan wanita yang bertudung juga terlibat di dalam iklan syarikat judi ini.

Dalam !su ini, boleh jadi ada dalam kalangan masyarakat kita yang tidak mengetahui bahawa ini ialah salah satu bentuk jarvm halus yang ingin menormalisasikan sektor perjvdian di Malaysia. Bayangkan bagaimana jika orang sekeliling kita terpeng4ruh dengan iklan sebegini tanpa mengetahui ianya adalah h4ram di sisi Islam.

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page@KLMENJERIT

Sumber:Ustazah Asma Harun

PERHATIAN: Pihak KLMENJERIT tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak KLMENJERIT juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.